زندگینامه کوروش کبیر
کوروش بزرگ یا کوروش کبیر (۵۷۶-۵۲۹ پیش از میلاد)، کوروش دوم نخستین شاه و بنیانگذار دودمان شاهنشاهی هخامنشی است. شاه پارسی، بهخاطر بخشندگی، بنیان گذاشتن حقوق بشر، پایهگذاری نخستین امپراتوری چند ملیتی و بزرگ جهان، آزاد کردن بردهها و بندیان، احترام به دینها و کیشهای گوناگون، گسترش تمدن و غیره شناخته شدهاست.
کوروش پس از تاسیس یک حکومت بزرگ، شامل ممالک متمدن و نیرومند شرق نزدیک و میانه، و تامین حیثیت و افتخاری بزرگ برای خود و اعقاب خویش، در سال 520 قبل از میلاد پس از 70 سال عمر در کمال عزت و نیکنامی درگذشت.
منشور حقوق بشر کوروش (اولین بیانیه حقوق بشر)موسوم به استوانه کوروش بزرگ استوانهای سفالین است که در سال ۵۳۹ پیش از میلاد به فرمان کوروش ساخته شده و دور تا دور آن مجموعهای از سخنان و دستورات شاهنشاه به زبان و خط میخی اکدی (بابلی) نوشته شدهاست.
این استوانه در نیایشگاه اسگیله (معبد مردوک، خدای بزرگ بابلی) در شهر بابل پیدا شدهو همینک در موزه بریتانیا نگهداری میشود.
این سند به عنوان نخستین منشور حقوق بشر شناخته میشود و در سال ۱۹۷۱ میلادی، سازمان ملل آن را به شش زبان رسمی سازمان منتشر کرد ، بدلی از این منشور در مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویورک نگهداری میشود.
ایرانیان کوروش را پدر و یونانیان او را سرور و قانونگذار مینامیدند. یهودیان این پادشاه را، به منزله مسیح پروردگار بشمار میآوردند، ضمن آنکه بابلیان او را مورد تأیید مردوک میدانستند.
منبع:jomalatziba.blogfa