ویتامین k
در سال ۱۹۳۵ (میلادی) دانشمندی دانمارکی بنام هنریک دام متوجه وجود ماده ای در بدن مرغ شد که باعث انعقاد خون میشد.
وی این ماده را «ویتامین کا» نام گذاری کرد.تاکنون دو نوع از این ویتامین شناخته شدهاند که K1 و K2 نام دارند و تفاوت اندکی در ساختار مولکولی با یکدیگر دارند.
ویتامین کا مانند ویتامین دی محلول در چربی است و بدن برای جذب آن نیاز به صفرا دارد.این ویتامین در برابر حرارت پایدار است اما در مقابل نور آفتاب و یخ زدگی از بین میرود.هر چه هوا گرمتر شود نیاز بدن به این ویتامین بیشتر میشود.مهمترین فایده این ویتامین جلوگیری از خونریزی است.
ویتامین کا در کنترل و درمان خونریزی ناشی از بیماریهای کبد ٬ زردی و زخم معدهسودمند است و همچنین خونریزیهای ناشی از استفاده طولانی مدت از آسپرینها و آنتی بیوتیکها را درمان میکند.همچنین این ویتامین در درمان خونریزی شدید در دوران قاعدگی مفید است.به نوزادان زودرس که امکان خونریزی در آنها زیاد است هم بعد از تولد ویتامین کا تزریق میکنند.همچنین این ویتامین در پیشگیری از سنگ کلیه و درمان پوسیدگی استخوان سودمند است.نوع مصنوعی آن که محلول در آب است در درمان زخمهای پوستی مفید است.
کمبود ویتامین کا باعث میگردد افراد در گرما دچار خونریزی بینی میشوند.وجود ویتامین کا برای انعقاد خون لازم است و بدون این ویتامین کبد نمیتواند پروترومبین که موجب انعقاد خون است را بسازد.همچنین کمبود این ویتامین در پوکی استخوان نیز مؤثر است .عواملی ممکن است باعث شوند کمبود ویتامین کا در بدن بروز کند؛ مانند عدم جذب چربیها در روده ٬بیماریهای کبد یا در شرایطی که مصرف آنتیبیوتیک باعث از بین بردن باکتریهایی که در روده ویتامین کا تولید میکنند بشود.همچنین در کودکانی که فقط از شیر مادر تغذیه میکنند نیز احتمال کمبود ویتامین کا وجود دارد.اشعه ایکس و اشعه رادیو اکتیو و همچنین آلودگی هوا این ویتامین را در بدن از بین میبرند.
نیمی از ویتامین کا مورد نیاز بدن توسط باکتریها در روده خود انسان ساخته میشود .علاوه بر آن مواد غذایی شامل جعفری، کلم، اسفناج، گل کلم، زرده تخم مرغ، کاهو، چای سبز ٬ گوجه فرنگی٬ مارچوبه، کرفس، لوبیا سبز، شاهی، شلغم ٬ روغن سویا ٬ روغن کبد ماهی و برگ سبز و نخودسبز پختهاست. همچنین در شیر، گوشت و میوه جات به مقدار کم وجود دارد.
میزان نیاز روزانه انسان به این ویتامین در مردان ۸۰ میکروگرم و در زنان ۶۵ میکروگرم است.مقداری از این ویتامین در کبد ذخیره میشود که جوابگوی نیاز یک هفته بدن انسان میباشد.خوردن سبزیهای پربرگ و تیره برگ برای دریافت این ویتامین سودمند است.همچنین چون این ویتامین محلول در چربی است، خوردن سس با سالاد باعث افزایش جذب این ویتامین میشود.
- ۹۲/۱۱/۲۵